14. marraskuuta 2015

Yllätys! Se on loma, taas!


Me ja Bijli yhtä Kali Pujaa ihastelemassa

Intia on kyllä yllätyslomien luvattu maa. Tai ainakin loka- ja marraskuu ovat olleet. Kun kysyimme harjoittelupaikkamme johtajalta tämän kuun mahdollisista lomapäivistä kuulimme, että 10.11 ja 25.11 olisivat vapaat. Kuvitelkaapa siis ällistyksemme, kun alkuviikosta kuulimme, että lapset olisivat koko viikon poissa, eikä vain meille ilmoitettua tiistaita. Tiistaina oli siis Diwali, joka on vähän niin kuin Intialainen uusi vuosi. Silloin juhlitaan jumalar Laxhmia ja toivotaan, että hän täyttäisi talon vauraudella ja hänen kunniakseen sytytetään paljon kynttilöitä ja lyhtyjä ja ammutaan raketteja. Raketteja ei ammuta meidän tapaamme vaan yhtä päivää, vaan niiden paukkumista ollaan kuunneltu koko viikko. Suurimmat ilotulitukset olivat tiistaina ja keskiviikkona. Intialaiset näyttävät vielä suosivan raketteja, joista ei tule mitään valoja, vaan pelkästään kova pamaus. Niitä ollaan siis kuunneltu koko viikko. Yötä päivää...
Happy Diwali!

Olemme siinä mielessä olleet onnekkaita, että täällä Länsi-Bengalissa Diwalin kanssa juhlitaan myös Kali Pujaa. Kali on yksi tunnetuimmista Hindu jumalattarista ja ällistyksemme Durgan toinen hahmo. Kali Pujan syy jäi hieman epäselväksi, mutta tarinan mukaan Kali lähti sotimaan maailman pahuutta ja kurjuutta vastaan, vain vihollistensa päistä tekemä kaulakoru päällään ja vihasta sokeana oli vähällä tuhota koko maailman. Muut jumalat pyysivät Kalin aviomiehen Shivan apua Kalin pysäyttämiseen ja tämä suostui. Shiva asettui makaamaan Kalin reitille ja raivosta sokea Kali ei huomannut Shivaa tarpeeksi ajoissa. Naisen varpaat eivät saa koskaan osua mieheen Hindujen mukaan ja kiireessään Kali astui toisella jalalla Shivan rinnan päälle. Kun Kali tämän huomasi, hän ällistyksissään pysähtyi ja työnsi kielensä suusta ulos ja vasta sitten näki, mitä oli raivoissaan tehnyt ja mitä oli melkein tehnyt. Tämän takia Kali Pujan patsaat on kuvattu kieli ulkona ja jalka Shivan päällä.
Kali
Yksi Kalin vähän rajuimmista hahmoista Chhinna Masta
Kali voi olla musta tai sininen, tässä hieman eri näkemys
Shiva Kalin alla

Mutta ei tässä vielä kaikki. Viikon perjantai oli pyhitetty veljien juhlimiseen. Brothers day ei saanut meiltä kummoistakaan osaanottamista. Lähinnä vain laiskoteltiin ja katsottiin telkkaria ja tehtiin me vähän kouluhommiakin. Ja jottei viikonloppu olisi vain tavallista laiskottelua, lauantai oli varattu lasten juhlintaan. Ilmeisesti Intian ensimmäinen pääministeri (itsenäistymisen jälkeen) oli kiinnostunut lasten asioista ja ajoi niitä ahkerasti. 14.11 on hänen syntymäpäivänsä ja sen kunniaksi siihen julistettiin lastenpäivä. Me kävimme aamulla tutustumassa yhteen ilmaiseen kouluun, jossa lapsille oli järjestetty ohjelmaa ja annettiin lahjuksia. IPERillä oli järjestetty lapsille pelejä ja lapset pääsivät ja jotkut joutuivat esiintymään kaikkien eteen. Palkkioksi kaikki saivat suklaata.

Viikko oli muutenkin jännittävä. Kun lähdimme Bijlin eli paikan johtajan kanssa kiertämään Kalkuttaa ja katselemaan Kali Pujia, jouduimme auto-onnettomuuteen skootterin kanssa. Skootteri kääntyi kieltomerkin alta suoraan taksimme eteen ja yhteentörmäys siinä sitten sattui. Skootterin kyydissä olleet mies ja nainen lensivät skootterin selästä maahan, mutta nousivat onneksi ylös. Järkyttävintä tapahtuneessa oli se, että kuskimme lähti onnettomuuspaikalta karkuun. Hän kiihdytti kovaan vauhtiin ja ajoi pieniä kujia pitkin pakoon. Bijli huusi kuskille pelkääjän paikalta ja pisti kuskin viemään meidät takaisin IPERille. Päästyämme takaisin Bijli soitti taksiyhtiöön ja antoi paukkua. Olen todella tyytyväinen, että en ole ollut koskaan Bijlin vihan kohteena. Sellaista ripitystä ei kyllä kestäisi pillahtamatta itkuun. Ilta loppui kuitenkin hyvin ja syömisen ja Kali patsaiden ihailun jälkeen ammuimme Diwalin kunniaksi muutamat raketit ja päätimme illan elokuvien parissa.
Rakettikaupoilla
Lisää raketteja
Meijän talkkari ja jokapaikan höylä Bahadur


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti